Internet är en naturlig del av barn och ungas vardag, och det är vuxnas uppgift att se till att barn är online på ett säkert sätt.
Det viktigaste är att skapa en atmosfär där barnet känner sig bekväm med att berätta om och diskutera vad som händer på nätet.
Här har vi samlat 10 tips till föräldrar med konkreta råd, länkar till guider och poddar.
Prata med ditt barn om det digitala livet
Prata om rättigheter och skyldigheter och gå igenom vad som är okej att göra på nätet. Läs mer i Friends guide Vad är olagligt på nätet?
Har du unga barn - hjälp till att välja profilbild och användarnamn
Testa spel och appar själv
Ladda ner och testa spel och sociala medier som barnet använder för att förstå hur de fungerar och hur folk pratar i kommentarsfält eller chattfunktioner. Fundera över hur ditt barn skulle kunna stöta på en förövare, om det finns några funktioner som uppmuntrar kontakt mellan spelare och vilken kultur som finns på plattformen gällande att adda främlingar eller dela användarnamn till andra plattformar.
Kontrollera din reaktion och undvik förbud
Du som vuxen måste ta ansvar för din reaktion om du får reda på att ditt barn blivit utsatt för någonting. Om du reagerar för starkt kan det göra att barnet slutar berätta. Ha tålamod. Tänk på att förbud mot specifika sidor, spel och appar sällan hjälper, ofta blir det faktiskt tvärtom. Hota inte med att ta barnets telefon, lyssna och hjälp istället till att trygga den digitala närvaron.
Berätta om grooming
Det kan vara svårt att börja prata om grooming, men det är viktigt. Ställ öppna frågor som: “Hur ofta pratar du med personer på nätet?”, “Har du några kompisar som du träffat online?”, “Har någon fått dig att känna dig konstig eller nervös online?”. Förklara att det finns personer på nätet som vill barn illa och som låtsas vara jämnåriga kompisar.
Ett tips är att barnet ska be personen de chattar med att skicka en bild där personen gör något specifikt, till exempel håller höger hand på vänster örsnibb. Lär också barnet att aldrig använda webbkameran eller videosamtala med okända personer om de inte visar sig själva först (men: bra att ha i bakhuvudet att sådana identifieringsmetoder kan komma att bli mer bedrägliga när AI-modeller utvecklas). (Internetstiftelsen och Thorn)
Prata om att bilder kan få spridning på nätet och om nakenbilder
Bilder är ett sätt för unga att kommunicera idag, så det är bra att tidigt skapa medvetenhet och försiktighet kring vad barnet delar med sig av på nätet. Prata om vikten av att tänka efter innan man skickar intima bilder. Bilder kan lätt få spridning på nätet och riskerar också att användas i utpressningssyfte av groomare. På sidan “Thorn Parents” kan du testa hur en konversation skulle kunna gå till mellan dig själv och ditt barn om olika ämnet kopplat till nätet.
Lyssna också på Internetstiftelsens poddavsnitt ”Våra barn på nätet” om nakenbilder och dickpics med sexologen Kalle Norwald.
Varningstecken
Jämför hur man beter sig online och offline
Använd dig av jämförelser mellan online- och offline-världen. Som denna video till exempel. Vad skulle du kunna säga direkt till en person på gatan? Är det samma sak som du skriver eller ser i ett kommentarsfält? Prata också om att det aldrig är okej att dela någon annans bilder om personen inte samtyckt till det.
Fråga om barnet fått filmer eller bilder
Prata om vad barnet kan göra om något gått fel
Det kan också vara så att ditt barn utsatt någon annan – läs mer om vad som är okej eller inte okej på nätet i polisens guide.