Om CHILDX
TEAM
generalsekreterare
Ida Östensson
Genom att kombinera jämställdhet, ledarskap, kommunikation och påverkansarbete har Ida under många år spelat en viktig roll i den svenska samhällsdebatten. Hon har grundat flera organisationer inriktade på att främja jämställdhet. 2006 och 2007 startade hon organisationerna ”You Skate Girl” och ”No Limit Skate” som båda fokuserar på jämställdhet i skateboardkulturen. 2010 grundade hon stiftelsen Make Equal, som är lösningsfokuserade jämlikhetsexperter som stöttar företag och organisationer i det strategiska och praktiska arbetet med jämlikhet, mångfald och inkludering.
2013 var hon en av initiativtagarna till att Fattarörelsen som spelade en avgörande roll i genomdrivande av Sveriges samtyckeslag. Ida har även startat #killmiddag (#globalguytalk) som ett sätt att få pojkar och män att ta ansvar för sexuellt våld genom att börja med sig själva. Ida har även släppt böcker på temat jämställdhet och mäns ansvar. Hon har fått flera priser för sitt arbete som ”Årets superkommunikatör”, ”Årets vinnare av BRIS-priset” och ”Årets folkbildare”.
operativ chef
Sara Hugosson
Sara Hugosson har lång erfarenhet av att arbeta inom och med det civila samhället. På Innovationsverket Vinnova arbetade hon särskilt med civilsamhällets förutsättningar och innovationsförmåga, med fokus på samverkan över sektorer.
Sara har en examen i mänskliga rättigheter och har tidigare arbetat med policy- och opinionsbildning, kampanj och utbildningar för volontärer, både på biståndsorganisationen Diakonia och på Fairtrade. Hennes intresse för barnrättsfrågor har följt henne under hela hennes karriär. Det har bland annat resulterat i kampanjen Barnens tankesmedja och det tvärsektoriella initiativet ”Alla barn har rätt att klara skolan”.
SAKKUNNIG
Gabriella Kärnekull Wolfe
Gabriella är en av Sveriges mest inflytelserika röster inom området kommersiell sexuell exploatering av barn. Vid endast 19 år var hon med och grundade överlevarorganisationen Inte Din Hora som är ett nätverk för och av personer med erfarenhet av kommersiell sexuell exploatering.
Gabriella har mottagit flera utmärkelser för sitt arbete, inklusive ”Årets förändringsmakare” 2018 och ”2020 års försvarare och främjare av mänskliga rättigheter” samt “Kompassrosen”, ett pris som delas ut av Hans Majestät Konungen till unga ledare som visat prov på mod, tanke och handlingskraft (2023).
Gabriella var under 2022-2023 Sveriges ombudsman mot kommersiell sexuell exploatering. Förutom sitt arbete som sakkunnig på ChildX sitter Gabriella i styrelsen för WeProtect, en global allians mot sexuella övergrepp på barn online.
chef internationell policy och programverksamhet
Elise Thoen
Elise Thoen är människorättsjurist med 15 års erfarenhet av arbete för främjandet av internationella mänskliga rättigheter inom FN, EU, statlig sektor och i civilsamhället. Hon är expert på internationella lagar och policy för mänskliga rättigheter, inklusive barnets rättigheter.
Elise har lång erfarenhet från fältet och har arbetat flera år på Balkan med individuella mänskliga rättigheter och humanitärrättsliga mål i domstol, samt med projekt som rör mänskliga rättigheter, transitional justice, rättsstatsprincipen och jämställdhet. Hon har också arbetat flera år i Bryssel för EU:s utrikestjänst EEAS där hon var ansvarig för att utarbeta och förhandla om EU:s politik i frågor som rör mänskliga rättigheter, inklusive barnets rättigheter. Hon har representerat EU i internationella forum som FN.
Projektledare och expert i beteendevetenskap
Johanna Prins
Johanna är beteendeanalytiker med inriktning på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och kombinerar sitt engagemang för barns rättigheter med kreativt entreprenörskap. På ChildX arbetar hon som projektledare för det arvsfondsfinansierade projektet “Identifiera flera” som pågår 2023-2025.
Hennes starka drivkraft att bidra till en bättre värld för barn har lett henne till att arbeta i både offentlig och privat sektor samt till ett långt engagemang i den ideella sektorn. Johanna har en magisterexamen i social omsorg och har över tio års erfarenhet av att handleda och utbilda yrkesverksamma som möter barn och unga med funktionsvariationer av olika slag.
EKONOMIADMINISTRATÖR
Petra Svensson
Petra har flera års erfarenhet av ekonomi och redovisning med helhetsansvar för både stora och små organisationer.
Idag är Petra ekonomiadministratör för ChildX och hoppas använda sin kunskap för att på bästa sätt stötta verksamhetens arbete.
Petra arbetar 40% för ChildX.
KOMMUNIKATÖR OCH PROJEKTLEDARE
Hanna Wigerdal
Hanna har en gedigen erfarenhet av kommunikation och påverkansarbete inom idéburen sektor. Hon är kommunikatör och grafisk designer med särskild förkärlek till kampanjbyggande.
Hennes engagemang för rättvisearbete har präglat karriären. Tidigare har hon arbetat som kommunikationsansvarig i Stockholms stad, på ungdomsjour, på kommunikationsbyrå och frilansat mot stora aktörer inom fack- och föreningsvärlden.
PROJEKTMEDARBETARE ”IDENTIFIERA FLERA”
Mathilda Hofling
Mathilda Hofling är nyligen färdigutbildad socialpedagog med inriktning KBT. Hon är överlevare och sakkunnig i frågor som rör kommersiell sexuell exploatering. Mathilda är medgrundare till föreningen Ätstörningsuppropet som driver opinionsarbete för att förbättra ätstörningsvården samt lyfter vittnesmål inifrån ätstörningsvården från drabbade och personal. Mathilda lyfter särskilt frågor som kopplingen mellan sexuellt våld/övergrepp och ätstörningar. Hon driver på för att vården ska upptäcka utsatthet i tid och bli mer medvetna om hur vanligt det är att trauma och utsatthet hänger ihop.
Mathilda var en av fem personer som tilldelades utmärkelsen eldsjäl av Ing-Marie Wieselgrens stiftelse 2024 i Almedalen för sitt arbete kring psykisk hälsa.
Mathilda är en del i arbetet kring Arvsfondsprojektet “Identifiera flera”.
PROCESSLEDARE OCH SAKKUNNIG INOM BARNRÄTTSFRÅGOR
Sofia Zackrisson
Sofia Zackrisson har en bakgrund inom barnrättsrörelsen. Som 19-åring var hon ordförande för Rädda Barnens Ungdomsförbund och drev då frågan om att göra barnkonventionen till lag. Hon har genom yrkeslivet stöttat verksamheter som processledare och utbildare inom såväl idéburen som offentlig sektor i hur de kan jobba mer barnrättsintegrerat och har bland annat tagit fram flera metodmaterial. Sofia har jobbat på folkhögskola med både ledarskapsutbildningar för civilsamhället samt barnrättskurser för socialpedagoger och yrkesverksamma inom skola, kultur & fritid.
De senaste åren har hon utbildat samtlig personal inom Stockholm stads kulturskolor och stöttat flertalet verksamheter med att levandegöra barnrättsperspektivet i verksamheten. Senast kommer Sofia från ABF Huddinge där hon verkat som verksamhetsledare för en mötesplats i Flemingsberg.
PROJEKTLEDARE ”MER ÄN ÖVERLEVARE”
Sara Aarnivaara
Sara Aarnivaaras engagemang för att stoppa mäns våld mot kvinnor och barn väcktes tidigt och hennes resa började inom kvinnojoursrörelsen i Uppsala. En röd tråd genom hennes yrkesliv har varit arbetet mot våld och att bekämpa rasism i alla dess former samt ett stort intresse för forskning. Hon har arbetat med såväl stödverksamhet som forskning och metod- och verksamhetsutveckling. Senast kommer hon från Stiftelsen Expo där hon arbetat som projektledare med att öka kunskapen om högerextremism inom gaming samt hur man kan arbeta datadrivet för att stärka arbetet mot rasism. Innan dess arbetade hon med att bygga upp organisationen MÄNs arbete med våldsförebyggande metoder för barn och unga vilket innebar både metodutveckling, utbildning av skolpersonal och framtagande av strukturer för långsiktighet och hållbarhet.
Sara kommer arbeta som projektledare för det treåriga Arvsfondsprojektet Mer än överlevare som syftar till att stärka överlevares inflytande och delaktighet i arbetet mot kommersiell sexuell exploatering.
Styrelse
ordförande
Jacob Flärdh
Jacob Flärdh har lång erfarenhet av nationellt och internationellt arbete mot våld mot barn och för barns rättigheter. Han har tillbringat större delen av sin karriär på att stärka samverkan och kunskapsutvecklingen inom såväl akademin, näringslivet, civilsamhället och offentlig sektor, bland annat som initiativtagare till World Anti-Bullying Forum, idag ordförande för Plattformen Civila Sverige mot Människohandel och ordförande i Youth2030 Movement. Jacob är även styrelseledamot i Stiftelsen Friends och var också ChildX första generalsekreterare 2019-2023.
GRUNDARE
Hugo Stenbeck
Hugo Stenbeck har ett livslångt engagemang för ishockey, och han har investerat i flera svenska idrottsklubbar genom åren, bland annat Malmö Redhawks och IK Pantern. Som ett led i sitt idrottsengagemang har Hugo initierat och drivit filantropiska initiativ med syfte att förbättra situationen för unga i södra Sverige. Förutom att vara medgrundare och en del av ChildX:s styrelse är Hugo sedan 2018 styrelseledamot i Stenbecks Stiftelse.
GRUNDARE
Sara Damber
Sara Damber är en av Sveriges mest framstående sociala entreprenörer. 1997 grundade hon Friends, den största organisationen i Skandinavien som arbetar mot mobbning och diskriminering i skolan. Hon gick senare ihop med Kinnevik för att skapa Reach for Change, en organisation som ger stöd till sociala entreprenörer över hela världen som kämpar för att göra livet bättre för barn. Hittills har Reach for Change stöttat mer än 1 200 sociala entreprenörer i 18 länder på tre kontinenter.
Sara har ansvarat för ett antal förändringsledningsprojekt inom staten och offentliga institutioner på lokal, regional och nationell nivå. Hon är också medgrundare till ChildX och arbetar idag som verksamhetschef på Stenbecks Stiftelsen sitter styrelsen för Friends, Killiaro, 29k och Max Stenbeck Charitable Trust.
GRUNDARE
Sophie Stenbeck
Sophie är en aktiv investerare och en hängiven filantrop. Hon är grundare av SEA Foundation, som gör tidiga investeringar i hälso-, miljö- och utbildningsföretag, och en av grundarna av Imperative, ett företag som skapar ett mer meningsfullt och mänskligt arbetsliv.
Genom sin privata stiftelse, Familjestiftelsen Sophie Stenbeck, stödjer Sophie initiativ som förebygger människohandel och stärker barns rättigheter. Hon är också medgrundare av stiftelsen ChildX och medgrundande styrelseledamot i HM Drottning Silvias World Childhood Foundation.
Utöver sin roll som styrelseledamot för ChildX sitter Sophie även i styrelsen för Stenbecks Stiftelse, investeringsfonden Max Ventures och mediebolaget Penske Media Corporation.
Britta Holmberg
Britta är programchef och biträdande generalsekreterare för Childhood. Hon är statsvetare med fokus på Östeuropa och slaviska språk, och har även en magisterexamen med fokus på barnets bästa och mänskliga rättigheter. Britta har lång erfarenhet av internationellt utvecklingsarbete från sina år på Sida och Socialhögskolans internationella enhet.
Malin Olander
Malin är senior rådgivare inom strategi, innovation och ledarskap med mer än 20 års erfarenhet av att arbeta som forskare och konsult för svenska och internationella organisationer inom näringslivet, offentlig förvaltning och civilsamhället. Hon har sin bas i sitt företag MOOV och managementinstitutet MiL Institute. Hon har en Ph.D. från Lunds universitet där hon under 18 år verkat som senior forskare och bitr lektor inom affärsstrategi, strategisk förändring och innovationsledning.
Therese von Blixen-Finecke
Therese drivs av att skapa samarbeten mellan olika sektorer för att möjliggöra mer effektiv och positiv social förändring. 2010 grundade hon Sime Social Impact, en filantropisk del av en av dåtidens mest effektfulla Tech-konferenser i Europa. Hon är en erfaren moderator/kurator och har bland annat startat om Non-Violence Project Sweden som Sverigechef. Therese har även arbetat med IFRC i Genève och är en av medgrundarna till den globala organisationen Catalyst2030. För närvarande är Therese verksamhetschef på H.M. Drottning Silvias stiftelse Care About The Children.