2023-01-20

Var fjärde tonårstjej har fått frågor om att skicka nakenbilder eller genomföra sexuella handlingar mot ersättning

Idag är det vardag för många unga tjejer att få frågor om att ta emot ersättning i form av pengar eller gåvor i utbyte mot att skicka sexuellt material. Var fjärde tjej i ålder 15 till 19 år har blivit tillfrågad, visar en ny nationell Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av Child10.

–Det är fruktansvärt att så många barn och unga utsätts för denna form av sexualbrott. Vuxenvärlden är allt för ofta är helt ovetande om detta och måste göra mycket mer för att finnas där för de barn och unga som utsätts, säger Jacob Flärdh, generalsekreterare på Stiftelsen Child10.

Sifo-undersökningen genomfördes i september 2022 och besvarades av riksrepresentativt urval av 1001 personer mellan 15 och 19 år. Var fjärde tjej, 24 procent, svarar att de har fått frågor om att ta emot pengar eller gåvor i utbyte mot att skicka avklädda eller sexiga bilder eller videos. Motsvarande siffra bland killar är 4 procent. Var tionde tjej har blivit tillfrågad om att träffa någon för att ha sex eller genomföra sexuella handlingar mot ersättning.

– Att bli utsatt för frågor om sexuella handlingar mot ersättning är för många tjejer en del av vardagen, särskilt online. Samtidigt vet vi vuxna sällan pratar med barn och unga om denna form av sexuellt utnyttjande. Det gör också att de barn som utsätts inte är trygga med att prata med vuxna om vad de utsätts för, säger Jacob Flärdh.

Undersökningen visar också att 8% av tjejerna och 4% av killarna har skickat sexuellt material eller träffat någon för att utföra sexuella handlingar mot någon form av ersättning. På nationell nivå motsvarar det här 36.000 barn och unga. Den vanligaste plattformen att övergreppen sker på är Snapchat.

– Det innebär att det i snitt finns en till två elever i varje nioendeklass och på gymnasiet som har utsatts för denna form av sexualbrott. Föräldrar, skola och hälso- och sjukvården har ett stort ansvar att ha prata mycket mer om detta för att bygga förtroende hos barn och unga. Det krävs också nya metoder för att motverka detta brott och ställa fler förövare till svars, säger Jacob Flärdh.

Nyckelsiffror från undersökningen

  • Var fjärde tjej mellan 15 och 19 år har fått frågan om att skicka nakenbilder eller videos online mot ersättning.
  • Var tionde tjej har blivit tillfrågad om att träffa någon för att ha sex eller genomföra sexuella handlingar mot ersättning.
  • Motsvarande 36.000 barn och unga mellan 15 till 19 år har tagit emot ersättning i utbyte mot att genomföra sexuella handlingar. Det motsvarar 1–2 personer i varje klass i årskurs 9 och på gymnasiet.
  • Den vanligaste plattformen att utsättas för betalda övergrepp på är Snapchat.

För mer information kontakta
Johanna Wilkens, kommunikationsansvarig Child10
Tel: 079 102 36 36 Mail: johanna@child10.org

Om sifo-undersökningen: Sifo-undersökningen genomfördes i september 2022 och besvarades av 1001 personer mellan 15 och 19 år. Respondenterna utgör ett representativt snitt av befolkningen i de åldrarna.