Det är viktigt att veta att du som ung aldrig bär någon skuld om du blivit utsatt för grooming.

Det är också viktigt att veta att det inte är något ovanligt. Mellan 2021 och 2022 ökade antalet rapporterade groomingfall med 82 procent.

Och viktigast av allt: det finns hjälp att få.

Om du varit eller är utsatt för grooming eller betalda sexuella övergrepp förtjänar du att få hjälp. Här har vi samlat några organisationer där du kan få stöd.

På Ecpat kan du hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. Du kan också få hjälp att ta ner nakenbilder som spridits. 

På Tjejzonen kan du prata med en Storasyster som lyssnar på dig när du känner att du behöver det. Du kan chatta i någon av de två chatterna eller få en egen Storasyster Online som du har kontakt med under ett år. Du kan vara anonym om du vill. Du kan dela med dig av dina problem, känslor och funderingar. Allt är anonymt.

Killar.se erbjuder stöd till alla som identifierar sig som kille eller ung man mellan 10-25 år. Du hittar information och berättelser om hur det är att vara kille och ung man. I stödchatten kan du skriva om vilka tankar, funderingar eller frågor som helst. Du är helt anonym.

Hos Ellencentret kan den som är mellan 15-25 år och har erfarenheter av någon form av sexuell exploatering få stöd och hjälp. Deras anonyma chatt är öppen måndagar och torsdagar. Ellencentret finns på Banérgatan 10 i Stockholm. Om du har frågor kring stödet eller vill boka en tid, kontakta mottagningen@1000mojligheter.se eller ring till mottagningstelefonen på 070 144 38 06.

Novahuset är en förening mot sexuellt våld som erbjuder stöd via chatt, samtalsstöd och medföljning till läkarbesök för den som varit utsatt för sexuellt våld och är över 13 år. De är placerade i Linköping men alla kan chatta, ringa eller mejla. De erbjuder också möjligheten att träffa en jurist där du fritt kan ställa frågor om en eventuell rättsprocess eller polisanmälan. Att träffa en jurist innebär inte att du anmäler något brott.

Storasyster tar emot dig som utsatts för sexuella övergrepp, och dig som anhörig. I mottagningen kan du få stöd- och rådgivande samtal, traumabearbetning eller sexologiskt stöd. Samtalsmottagningen ligger i lokaler i Sickla i Stockholm. Om du inte kan ta dig till dit finns även möjlighet till videosamtal. Storasyster är för dig som är 13 år eller äldre, och för dig som är under 18 år är samtalen kostnadsfria.

De har även en chatt som är öppen alla dagar i veckan, där du kan skriva anonymt med någon av de utbildade volontärerna.