Så arbetar ChildX med överlevare

ChildX arbetar aktivt med att utveckla ett traumamedvetet arbetssätt med överlevares expertis i centrum. Genom en trygg, etisk och långsiktigt hållbar inkludering av överlevares röster och erfarenheter vill vi säkertställa att barn och unga som har utsatts för sexuellt våld blir hörda, sedda och att arbetet utgår från de behov de definierar som viktiga.

Ett överlevarperspektiv innebär att vi utgår från överlevares rättigheter och intressen och att deras unika expertis ska genomsyra arbetet med att förebygga och stoppa sexuell exploatering av barn. De som berörs av arbetet ska också vara en del i att utforma det – det är av största vikt att inkludera överlevares röster i alla processer som påverkar dem; policy, lagstiftning och insatser/program. 

Att arbeta utifrån detta perspektiv ger högre kvalitet i arbetet, verksamheten blir relevant för målgruppen och utgår från deras behov och önskemål och det blir effektivare då vi får en insikt i vad som faktiskt fungerar. Vi anser att överlevare till följd av att de utsatts för våld är experter på vad som behöver göras för att förebygga/motverka att andra drabbas i framtiden. Det är denna expertis som ska vara i fokus och inte att inkludera överlevare genom att de ska dela med sig av sina traumatiska erfarenheter. Det behöver ske på ett tryggt och etiskt sätt som tillvaratar kunskap och lösningar, snarare än exploaterande av trauma, individfokus och symbolisk inkludering. Det är strukturell förändring som vi siktar mot men som är förankrad i levd erfarenhet av det problem vi vill motverka och förebygga.

Oavsett om verksamheten inte har personer som identifierar sig som överlevare offentligt eller internt i verksamheten så finns det överlevare. Sexuellt våld är så utbrett i vårt samhälle att det finns personer med levda erfarenheter av utsatthet i alla verksamheter. I verksamheter som bedriver förebyggande eller motverkande arbete mot sexuell exploatering/våld mot barn är sannolikheten än högre att det finns personer som tidigare utsatts för sexuellt våld, då tidiga erfarenheter kan öka benägenheten att arbeta för att förhindra att även andra kommer att utsättas i framtiden. Vi behöver därför utgå från ett traumamedvetet arbetssätt för verksamheten som helhet och skapa strukturer och arbetssätt som fungerar för alla som arbetar hos oss.

Läs mer om vårt projekt Mer än överlevare