Om CHILDX

Stödklustret

Q&A 

Vad är Stödklustret mot sexualiserat våld? 

Stödklustret är ett samarbete mellan ett antal civilsamhällesaktörer som arbetar mot sexualiserat våld mot barn och unga. Syftet är att skapa framtidens  stödsystem för barn och unga som utsatts för sexualiserat våld. Att få stöd efter sexuella övergrepp är en absolut rättighet för barn och unga.

Hur ska ni skapa framtidens stödsystem? 

Vi arbetar fältbyggande för att stärka hela fältet med aktörer, både offentliga och ideella, som finns runt barn som har blivit utsatta för sexualiserat våld. 

Genom att samordna oss kan vi identifiera gemensamma utmaningar och dela resurser och kunskap som gör att vi får en bättre helhetssyn av det stödsystem vi vill förändra/stärka. En annan viktig aspekt är att skapa tillitsfulla relationer mellan det offentliga stödsystemet och civilsamhället för stärkt hänvisning och samverkan. 

Vilka är med? Får vem som helst gå med? 

Vi som tillsammans driver Stödklustret är 1000 Möjligheter, ChildX, MÄN, Novahuset, Storasyster, Stenbecks stiftelse, Tjejzonen och World Childhood Foundation. För att skapa framtidens stödsystem för barn som utsatts för sexualiserat våld är det avgörande att hela fältet samlas, därför jobbar vi aktivt med just detta och arbetar på flera vis med aktörer även utanför klustret, både ideella och offentliga.

Varför startade ni Stödklustret? 

Vi ser gång på gång hur barn som utsätts för sexuellt våld inte får sina rättigheter tillgodosedda när det kommer till rätten till stöd. Alldeles för få barn får rätt stöd i rätt tid. Vi ser ett stort behov av omfattande förbättringar inom stödsystemet och därför startade vi Stödklustret, tillsammans kan vi dela resurser och uppnå mycket mer förändring än vad varje organisation kan göra enskilt på sin kant. Nu drar vi från allas kollektiva kunskap för att få en så komplett bild av utmaningar och lösningar som möjligt. 

Den tekniska utvecklingen går även snabbt framåt och det är dyrt och svårt att utveckla sin egen verksamhet, individuellt har vi inte råd eller tid men tillsammans har vi möjlighet att investera i utvecklingsprojekt.

Stödklustret mot sexualiserat våld startade på initiativ av Stenbecks Stiftelse, Stiftelsen ChildX och World Childhood Foundation 2022, i syfte att stärka enskilda stödlinjer och samverkan dem emellan.

Vad vill ni uppnå? 

Ett Sverige där inga barn och unga som utsätts för sexualiserat våld saknar kvalificerat stöd, när de behöver det. Så är det inte alls idag utan stödsystemet är splittrat och svårt att navigera för de barn som söker stöd. För att vi som är en del av civilsamhället ska kunna förändra systemet behöver vi arbeta internt inom sektorn och alliera oss. 

Ni jobbar fältbyggande, vad betyder det? 

Att arbeta fältbyggande handlar om att göra samlande och stärkande insatser för att förändra system och nå hållbara och effektiva resultat i stor skala. I vårt fall handlar det om att samordna och stärka fältet med aktörer, både offentliga och ideella, som finns runt barn som utsatts för sexualiserat våld. 

Vi jobbar för att fältet ska agera mer samlat och att olika verksamheter ska se sin del i helheten och komplettera varandra i större utsträckning. Genom det förhållningssättet kan verksamheter komplettera och hänvisa till varandra. 

Man ska alltså få upp alla pusselbitarna på bordet och se vilka aktörer som finns i fältet och dra från den kollektiva kunskapen för att lösa ett samhällsproblem. 

Hur jobbar klustret fältbyggande i praktiken? Ge exempel. 

Grunden i Stödklustret är samarbetet mellan de organisationer som ingår idag. Alla jobbar med barn som har utsatts för sexualiserat våld och vårt samarbete i sig är en fältbyggande insats i och med att vi lär oss av varandra, ser gemensamma problem och lösningar som gör oss starkare – och i förlängningen hela fältet starkare. I takt med att samarbetet utvecklas kastar vi vårt kunskapsnät vidare och kontaktar fler aktörer inom fältet för att samverka, och det är egentligen grunden i fältbyggande arbete. 

Kontakta sara@childx.se för vidare frågor om Stödklustrets arbete.