Om CHILDX

Mer än överlevare

Mer än överlevare är ett treårigt projekt ChildX driver med stöd av Allmänna arvsfonden. Projektets övergripande mål är att stärka överlevares* röst och ställning i samhället för att bättre förebygga och bekämpa sexuella övergrepp mot barn.

Vi vill skapa strukturella förutsättningar för att överlevare aktivt ska inkluderas i arbetet på ett säkert och konstruktivt sätt – på alla nivåer i samhället.

Under de senaste 5-10 åren har det allt tydligare framträtt en rörelse internationellt som förespråkar överlevares rätt till delaktighet i arbetet. Både i FN-sammanhang och i organisationer som arbetar mot sexuella övergrepp mot barn rekommenderas aktörer på alla nivåer att arbeta med både barns och överlevares delaktighet. Forskning visar också att det för överlevare själva kan vara stärkande och meningsfullt att arbeta med frågan.

I Sverige är det dock fortfarande ovanligt med åtgärder för att stärka överlevares delaktighet och många gånger involveras överlevare endast på individnivå som att målgruppen konsulteras snarare än deltar i eller styr arbetet. Hinder som lyfts för ett aktivt deltagande av personer som själva blivit utsatta för sexuellt våld är risker för återtraumatisering och att det inte finns strukturella förutsättningar som gör att detta kan ske på ett tryggt sätt.

Att det är organisatoriska metoder och utbildning som saknas för att överlevare ska kunna inkluderas har vi sett bevis på. Dels för att vi själva upplevt dessa behov i vårt arbete med överlevare, dels för att överlevarna vi kommer i kontakt med uppger det, till exempel inom ramen för vårt internationella nätverk för överlevarorganisationer Beyond Survivors som vi startade våren 2023.

Projektet syftar till att överkomma dessa hinder genom att ta fram utbildning om och metoder för hur olika aktörer kan arbeta med överlevare på ett hållbart sätt. Som en del av projektet rekryteras en expertgrupp av unga överlevare och genom att ge dessa utbildning, stöd och möjlighet att delta i projektets aktiviteter blir projektet i sig ett exempel på hur man kan jobba med överlevare.

Flera externa organisationer, inklusive Polisen och Brottsofferjouren, kommer att delta som testverksamheter och implementera de metoder och utbildningsmaterial som utvecklas. Referensgruppen, bestående av partnerorganisationer, kommer att bidra till rekryteringen av expertgruppen samt utvärdera och ge input på projektets framsteg och material.

I referensgruppen ingår:

Projektets delmål

  1. Öka kunskap och färdigheter hos överlevare i frågor som trauma och hållbart engagemang.
  2. Utveckla och testa metoder för etiskt överlevarinflytande.
  3. Ta fram en webbutbildning och riktlinjer för medierapportering om sexuella övergrepp.
  4. Genomföra en konferens och sprida resultatet via en slutrapport.

Projektets långsiktiga resultat

  • Åtgärder i arbetet mot sexuella övergrepp mot barn är mer effektiva
  • Överlevare deltar i större utsträckning i arbets- och beslutsprocesser på olika nivåer i samhället
  • Överlevare upplever positiva effekter av att arbeta med frågan
  • Ideella, offentliga och privata aktörer har i större utsträckning etablerade rutiner för överlevares delaktighet i sina arbets- och beslutsprocesser
  • Media bedriver en mer etisk rapportering av sexuella övergrepp mot barn med ett traumamedvetet förhållningssätt i intervjuer med utsatta

Aktuella aktiviteter

Under hösten 2024 fokuseras på att färdigställa riktlinjer, rekrytera handledare och expertgruppen, samt genomföra riskanalyser. Våren 2025 kommer utbildningssessioner för expertgruppen att starta och arbetet med att utveckla metoder och riktlinjer för organisationer påbörjas. Projektet sträcker sig från 2024 till 2027.

Kontakta projektledare Sara Aarnivaara för frågor eller för att ge input på projektet.

* Med överlevare avses i det här sammanhanget en person som har utsatts för sexuella övergrepp under barndomen men inte längre är utsatt.