Tips till föräldrar

Historiskt sett har barn i regel haft ganska små kontaktnätverk, och de som ingår i nätverket har föräldrarna känt till: lärare, grannar, klasskamrater och släktingar. Nätet har förändrat det. Idag har de allra flesta barn och unga kontakt med nya personer varje dag. Det är inte nödvändigtvis personer som barnen känner, men det är inte heller personer som barnen ser som främlingar.

För föräldrar kan det vara svårt att navigera i denna nya verklighet, inte minst när det gäller att skydda barn mot faror på nätet. Här försöker vi hjälpa dig att hantera en av dessa faror: grooming.

Lär dig om grooming på nätet

För att skydda ditt barn mot grooming måste både du och ditt barn förstå vad grooming är.

Grooming kan se ut på olika sätt. Men i grund och botten handlar det om en kortare eller längre process där en person utnyttjar ett barns tillit för att kunna utsätta barnet för sexuella övergrepp. I generella termer kan processen delas in i fyra steg:

 

  1. Utveckla en vänskap. Förövaren utvecklar en vänskap med barnet, till exempel genom att ge barnet komplimanger eller gåvor.
  2. Bygga förtroende: Förövaren bygger upp barnets förtroende genom att vara ständigt närvarande i barnets vardag. För barnet upplevs relationen ofta som en normal vänskapsrelation.
  3. Prata om sex: När förövaren har lyckats bygga upp ett förtroende hos barnet så börjar hen introducera sex, till exempel genom att skicka pornografi till barnet.
  4. Kontrollera barnet: För att kunna fortsätta utöva övergrepp mot barnet och undvika att bli påkommen, försöker förövaren ofta få barnet att känna skuld- och skamkänslor. En del av detta kan vara att hota att sprida rykten om eller bilder på barnet.

Prata om beteenden istället för främlingar

Att ha kontakt med nya personer på nätet är en del av barn och ungas vardag. Det kan därför vara bra att undvika tillsägelser om att barn inte ska ha kontakt med främlingar. På nätet är det lätt att gränsen för vem som är en främling suddas ut.

Prata istället med barnet om beteenden som kan tyda på att en person på nätet har dåliga avsikter. Nedan kan du ta del av några exempel på meddelanden som kan vara tecken på att en person på andra sidan skärmen försöker grooma ditt barn. (Internetstiftelsen).

 

  1. ”Snap?” Det är vanligt att förövare försöker flytta konversationen till privata meddelandeappar, till exempel Snapchat.
  2. ”Läget?” Förövare kan försöka bygga upp barnets förtroende genom att fråga hur barnet mår.
  3. ”Är du ensam hemma?” Förövare vill ofta att barnet är ensamt när hen introducerar samtal om sex.
  4. ”Skicka bild” Det är lätt att tänka att en vanlig bild, till exempel en ansiktsbild, inte gör någon skada. Men ofta finns mer information i en bild än vad man har tänkt sig. Det kan till exempel vara metadata om var man befinner sig.
  5. ”Du är seriöst det snyggaste jag sett” Förövare försöker ofta få barn att känna sig speciella genom att ge komplimanger till dem.
  6. ”Har du gjort nåt busigt nån gång?” Förövare kan försöka få barn att berätta hemligheter för att på så sätt bygga upp ett förtroende och normalisera andra hemligheter.

Prata med ditt barn om relationer och risker på nätet

Ta initiativ till samtal med ditt barn om hur relationer på nätet ska och inte ska se ut. Ge barnet verktyg för att kunna avbryta en konversation som känns jobbig. Var noga med att berätta att de alltid kan komma till dig om något händer, och att du lovar att inte bli arg.

Bra tillfällen att prata med ditt barn kan till exempel vara…

  • När ditt barn börjar spela spel online
  • När ditt barn ber dig att ladda ner en ny app åt dem
  • När ditt barn vill skaffa sociala medier
  • När ni har facetimat med en vän eller släkting

Du kan inleda samtalet med någon av följande frågor:

 

  • Vilka brukar du prata med när du spelar?
  • Har du några online-vänner?
  • Har det hänt att någon du inte känner har tagit kontakt med dig i något av dina spel?
  • Brukar du prata med personer på nätet som du inte känner utanför nätet?
  • Vad är det bästa med nätet?
  • Vad är det värsta med nätet?

Så här gör du om ditt barn har blivit utsatt

Alla utsatta barn är någons barn, och nästa gång kan det vara ditt. Det betyder inte att du har gjort något fel, och det betyder allra minst att ditt barn har gjort något fel. Förövare är oerhört skickliga på att skapa förtroende hos barn och utnyttjar deras nyfikenhet.

Det här kan du göra om ditt barn blir utsatt:

 

  1. Lyft bort skammen. Barn som utsätts för övergrepp på nätet är ofta livrädda för att någon ska få reda på det. De är oroliga att skämma ut sina föräldrar, uteslutas ur kompisgäng eller till och med gripas av polis. När barn inte ser någon utväg så riskerar den här rädslan och skammen att leda till fruktansvärda tragedier.
  2. Undvik förmaningar. I ett försök att skydda våra barn kan vi oavsiktligt skuldbelägga dem för övergreppen de har utsatts för, till exempel genom att säga “Du borde inte ha skickat en bild” eller “Jag har ju sagt att du inte får prata med främlingar”. Säg istället “Vi löser det här tillsammans” eller “Du har inte gjort något fel”.
  3. Rapportera förövarens konto till plattformen. Ofta utsätter förövare flera barn och har flera konton. Genom att rapportera kontot till plattformen hjälper du företaget bakom plattformen att kunna agera mot förövaren.
  4. Om det finns oönskade bilder eller filmer på nätet: Besök Ditt Ecpat för att få hjälp med nedtagningen av dem. Till ECPAT Hotline kan du lämna tips om alla former av misstänkt sexuell exploatering av barn. Du kan vara anonym.
  5. Polisanmäl. Det är brottsligt att ha någon slags sexuell relation med ett barn. En polisanmälan gör det möjligt för polisen att agera mot förövaren och identifiera andra utsatta barn. Det kan också ge ditt barn möjlighet att få skadestånd eller försäkringsersättning.

Tips att dela vidare till ditt barn

Om du eller dina vänner blir hotade eller utpressade online, gör såhär:

 

  1. Kom ihåg att du inte är ensam, och att du inte har gjort något fel. Det är den som hotar eller utpressar som gör något brottsligt, inte du.
  2. Betala inte. Det är vanligt att utpressare försöker få dig att betala pengar, men det kommer inte att hjälpa att gå med på utpressarnas krav.
  3. Prata med någon. Du behöver inte lösa det här själv. Vänd dig till en vuxen du litar på. Om du inte vill eller kan prata med någon du känner, så kan du alltid vända dig till BRIS på bris.se, din lokala tjej/ungdomsjour eller andra anonyma chattar.
  4. Spara allt. Blockera gärna utpressaren, men ta inte bort din profil eller konversationen med utpressaren.
  5. Anmäl till plattformen. Ofta utsätter utpressare flera barn, och har flera konton. Genom att rapportera kontot till plattformen hjälper du företaget bakom plattformen att kunna agera mot utpressaren.
  6. Gå igenom dina integritetsinställningar. Se till att det du vill ha dolt från andra är dolt. Ändra alla dina lösenord till säkra lösenord och och se till att ha tvåstegsautentisering.
  7. Rapportera personen till Ecpat. På Ecpat kan du också få hjälp att ta bort bilder som spridits på dig.
  8. Det kommer att ordna sig. I stunden kan hot och utpressning kännas outhärdligt. Du kanske skäms för att du har skickat bilder, eller känner dig dum som litat på någon. Men det kommer ordna sig. Det är inte ditt fel.