Fakta om grooming

Vad är grooming?

Grooming är ett allvarligt brott där en vuxen söker kontakt med ett barn i syfte att utnyttja det. Det sker ofta online – via spel, sociala medier eller chattappar – och bygger på manipulation. Förövaren kan låtsas vara jämnårig eller använda flera falska identiteter för att skapa förtroende och påverka barnet. Grooming kan ske långsamt genom att bygga relation och tillit, eller snabbt genom smicker, press och hot – ibland redan i första kontakten.
För att kunna skydda barn krävs att vuxna förstår hur grooming går till, och hur snabbt det kan ske.

Från grooming till hot

Kontakten börjar ofta oskyldigt, med smicker eller nyfikenhet, och eskalerar gradvis. Ibland sker övergången snabbt: barnet pressas att skicka nakenbilder eller visa sig i kamera.
Förövare använder ofta hot för att kontrollera barnet. Det kan handla om att skada barnets syskon, husdjur, föräldrar – eller barnet självt. Ett vanligt hot är att förövaren påstår sig kunna sprida sexuella bilder eller rykten, vilket skapar stark rädsla och tystnad hos barnet. Förövaren sätter ofta barnet under tidspress för att öka stressen och minska motstånd.

Varför barn inte berättar

Förövaren kan få barnet att känna medansvar eller skuld – ”det var du som gick med på det här”. Barnet kan känna skam och rädsla – både för hotet och för att inte bli trodd. Detta gör att många barn inte berättar, eller berättar sent.
Om ett barn har blivit hotat, pressat eller manipulerat att skicka en bild – eller fått en oönskad nakenbild – är det avgörande att du som vuxen möter barnet med lugn och trygghet. Dömande reaktioner förvärrar skammen. Visa att skulden aldrig ligger hos barnet. Ansvar och skuld ligger alltid hos förövaren.
För mer tips om hur du som förälder kan vara ett stöd till ditt barn – läs här. 

 

Fakta och statistik – globalt och i Sverige