2022-09-19

Debattartikel: “Pimps and hoes” är inte festligt – det är en mardröm

Debattartikel:

“Pimps and hoes” är inte festligt – det är en mardröm

I helgen vallfärdade några av Sveriges största influencers till temafesten “Pimps and hoes”. Att bidra till normaliseringen av prostitution på det här sättet är inget annat än ett kollektivt haveri hos kändiseliten och en skymf mot alla de kvinnor och barn som är utsatta för kommersiell sexuell exploatering.

I helgen arrangerades en fest på temat “pimps and hoes” där några av Sveriges största influencers, som tillsammans har över en miljon följare, klädde ut sig och festade bekymmersfritt loss.

Men om man har någon insikt alls kring vad det innebär att vara utsatt i prostitution är det ingen fest, det är en mardröm. En mardröm miljoner kvinnor och barn lever i dagligen och där män står på kö redo att begå övergrepp. Vi undrar om några av de som var där, eller som kom med glada kommentarer i sociala medier, faktiskt vet vad det innebär att vara utsatt för betalda övergrepp i form av prostitution, människohandel eller andra former av kommersiell sexuell exploatering?

Människohandel rankas idag som världens tredje mest inkomstbringande brottskategori efter droger och vapen. Den här formen av brottslighet håller nu på att gå om den organiserade vapen- och droghandeln i omfattning av en enkel anledning:

Kvinnor och barns kroppar går att återanvända om och om igen. Tio till femton gånger per dag.

Deras kroppar recenseras på forum där männen sätter betyg på “kroppen de köpt”, likt en vara på vilken marknad som helst. Pengarna går till hallickar och organiserad brottslighet som tillsammans tjänar miljarder på att sälja kvinnor och barns kroppar. För majoriteten av kvinnorna och barnen som utsätts väntar PTSD, psykisk ohälsa, fysiska och sexuella skador och livslånga trauman.

En internationell studie visar att två av tre personer som utnyttjas i prostitution har blivit hotade med vapen och tre av fyra misshandlade. Och det utöver de sexuella övergrepp de utsätts för i prostitutionen. I Sverige har 80 procent av dem som utsätts i prostitution också utsatts för andra brott eller påtryckningar i samband med de betalda övergreppen.

Dessa övergrepp drabbar idag också tusentals barn och unga runt om i landet. Child10 jobbar för att utrota kommersiell sexuell exploatering av barn och vår senaste Sifoundersökning visar att det finns ett barn i varje nioendeklass och på gymnasiet som har blivit utsatta för betalda övergrepp.

För barn som utsätts för kommersiell sexuell exploatering är genomsnittsåldern för första gången barnet utsätts 15.7 år. Majoriteten av dessa barn har tidigare utsatts för orala, vaginala eller anala övergrepp. Dessa barn finns också med största sannolikhet bland följarna till dessa kändisar.

Att sprida bilden av den “lyckliga horan” och den “coola pimpen” bidrar till normaliseringen av att män säljer och köper kvinnor och barn. Det framställs som något harmlöst och festligt när det istället enbart spelar den hänsynslösa organiserade brottsligheten rakt i händerna.

Låt oss en gång för alla slå fast det som borde vara alldeles uppenbart; att utsättas för upprepade sexuella övergrepp flera gånger om dagen gör en inte lycklig, det förstör och bryter ner såväl den fysiska som psykiska hälsan.

Därför är det här inget annat än ett kollektivt haveri bland kändiseliten där budskapet som skickas till barn och unga som får se och höra om festen är; det är killen som äger tjejen och sätter ett värde och pris på henne. Det värdet ligger helt och hållet i hennes kropp och hur den behagar män. Så länge inte vi vuxna fattar det har vi ingen chans att lära våra barn att alla har rätt till sin egen kropp och att sex utan samtycke och ömsesidighet är ett övergrepp.

I verkligheten har “pimps and hoes” två andra namn: förövare och brottsoffer. Det är inte en fest någon av oss borde vilja gå på.

Jacob Flärdh, generalsekreterare, Child10
Gabriella Kärnekull Wolfe, ombudsman mot kommersiell sexuell exploatering av barn
Ida Östensson, chef kommunikation och påverkan, Child10
Kajsa Rietz, verksamhetschef, Novahuset

Läs artikeln på Expressen debatt.