2023-06-20

Child10 byter namn till ChildX

Idag byter barnrättsorganisationen Child10 namn till ChildX. Med det nya namnet vill ChildX spegla stiftelsens huvuduppdrag som är att stoppa betalda sexuella övergrepp på barn.

– Barns kroppar ska inte vara till salu! Men i varje klass av årskurs nio och på gymnasiet är det motsvarande 1-2 barn som har blivit utsatta för betalda sexuella övergrepp. Med vårt nya namn är vi ännu tydligare med vårt uppdrag samt att vi som samhälle måste stoppa dessa övergrepp, säger Ida Östensson, generalsekreterare ChildX.

Stiftelsen ChildX startades 2014 och arbetar mot människohandel och andra former av kommersiell sexuell exploatering av barn, även känt som betalda sexuella övergrepp på barn. Förutom att symbolisera stiftelsens huvuduppdrag så står X:et också för att fler av de barn som utsätts behöver identifieras – idag identifieras färre än 1 av 300 barn. 

– Dessa barn är idag helt osynliga. Och om några av dessa utsatta barn mot all förmodan blir synliga för vuxenvärlden så bemöts de inte som de brottsoffer som de är utan skuldbeläggs istället för att de tagit emot någon form av ersättning.  Exploatering är våld och det finns endast en som bär skuld – förövaren, säger Ida Östensson. 

I samband med namnbytet lanseras också ChildX logtyp samt en svensk version av hemsidan. Den nya logotypen och hemsidan har tagits fram av contentbyrån Glory Days.