/https%3A%2F%2Fchildx.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fframatblick-1200x943-1.png)
Beyond Survivors: från överlevnad till välmående – att bygga ett liv bortom överlevnad
Inkludering av överlevare
Överlevares behov och erfarenheter är unika och viktiga i alla diskussioner som rör program, policyer och lagstiftning inom området människohandel och kommersiell sexuell exploatering. När lagstiftning om människohandel antas utan tillbörlig aktsamhet och utan strategiskt bollplank från dem som har påverkats av den, kan den riskera att orsaka skada i stället för skydd och stöd.
Om man inte på ett adekvat sätt utnyttjar överlevares kunskap leder det dessutom till att man missar systemiska problem och grundorsaker som bidrar till människohandel med offer och därmed utformar insatser som inte återspeglar offrens verkliga erfarenheter. Dessutom kan stödprogrammens kvalitet och effektivitet inte utvärderas utan aktiv medverkan av överlevare som kan reflektera över de olika aspekterna av programmet för att förbättra det och säkerställa att programmen är effektiva, traumamedvetna och kulturellt känsliga för relevanta grupper.
Tyvärr har det hittills varit svårt att på ett meningsfullt sätt inkludera överlevare i arbetet. De har upprepade gånger betraktats enbart som offer och inte som experter, och deras insatser har ofta begränsats till att berätta om hur de har exploaterats. Även när de har bjudits in har deras deltagande inte varit meningsfullt utan ofta bara symboliskt, där deras insatser har värderats i termer av att dela med sig av sina erfarenheter, men inte av sin expertis, och deras arbete har i allmänhet inte kompenserats. För att ändra på detta har överlevarrörelser på nationell, regional och internationell nivå arbetat hårt och krävt starkare representation i beslut som påverkar dem.
I dag börjar överlevare bli ledare i rörelsen mot människohandel; de ingår i samhällsbaserade nätverk, knyter kontakter och hämtar styrka från sina egna bittra erfarenheter för att hjälpa till att skydda utsatta människor. Nätverk av överlevare ledare är allt oftare i framkant när det gäller att tala om de problem som överlevare ställs inför och var systemet brister när det gäller att stödja de behövande. Deras insatser för att förespråka en traumakänslig strategi uppmärksammades i 2021 års TiP-rapport från USA, där man uppmuntrade till att integrera överlevares röster i traumamedvetna metoder inom organisationer.
Under 2021 lanserade OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (ODIHR) dessutom International Survivors of Trafficking Advisory Board (ISTAC), som består av 21 ledande överlevare av människohandel från hela OSSE; ISTAC har till uppgift att bistå ODIHR:s arbete med att bekämpa människohandel genom expertis och ledarskap från överlevare och i år publicerade OSSE, i samråd med ISTAC och andra intressenter, en uppförandekod för att säkerställa rättigheterna för offer för och överlevare från människohandel i syfte att ge vägledning till regeringar om hur man kan säkerställa att offrens och överlevarnas röster inkluderas och att de engageras fullt ut i alla åtgärder mot människohandel.
Trots denna positiva utveckling måste inkludering av efterlevande fortfarande institutionaliseras på ett strukturerat och ansvarsfullt sätt.
Det är därför vi har grundat Beyond Survivors.
Vi har den expertis som krävs
Personer som har överlevt sexuell exploatering och människohandel har unika insikter i de utmaningar de står inför, de strategier som människohandlare använder och offrens sårbarhet. Våra förstahandsupplevelser ger äkthet och trovärdighet åt kampen mot dessa brott. När överlevande inkluderas i diskussioner, beslutsfattande och kampanjer för att öka medvetenheten ger våra röster en verklig och ofiltrerad bild av frågan.
Påverkansarbete som leds av överlevare har varit avgörande för utformningen av politik och lagstiftning som syftar till att bekämpa sexuell exploatering och människohandel. Överlevare kan belysa luckor i det rättsliga ramverket, föreslå ändringar och förespråka att befintliga lagar efterlevs. Deras erfarenheter ger tyngd åt argumenten för kraftfullare åtgärder mot människohandlare och bättre stöd till överlevare.
Att införliva överlevares röster i utbildningsprogram, kampanjer och mediebevakning bidrar till att förändra samhällets syn på sexuell exploatering och människohandel. Dessa röster exponerar den hårda verkligheten i frågan och utmanar självbelåtenhet, vilket driver ett kollektivt engagemang för att utrota detta moderna slaveri.
Att inkludera överlevare är inte bara en fråga om medkänsla; det är en strategisk nödvändighet i kampen mot sexuellt utnyttjande och människohandel. Det ger äkthet, trovärdighet och egenmakt, vilket är avgörande för att driva fram förändring. Genom att lyssna på och stödja överlevande kan vi skapa ett mer inkluderande, informerat och effektivt svar på dessa avskyvärda brott, och i slutändan arbeta för en värld fri från sexuell exploatering och människohandel.
Verktyg för skyddsåtgärder
I samarbete med Protection International och med stöd av Sophie Stenbeck Family Foundation har vi utvecklat viktiga verktyg för att hantera de unika risker och utmaningar som överlevare i fält ställs inför.
Att bryta stigmatiseringen
Stigmatiseringen av personer som har överlevt sexuell exploatering och människohandel är ett hinder för vår återhämtning och återintegrering i samhället. Att inkludera överlevare bidrar till att skingra detta stigma genom att förmänskliga oss och våra erfarenheter. När överlevare delar med sig av sina berättelser blir det tydligt att de inte enbart definieras av sitt förflutna, utan snarare av sin motståndskraft och styrka. Denna förmänskligande effekt är ett kraftfullt verktyg för att bryta ner stereotyper och missuppfattningar.
Vi vet vilket stöd vi behöver
Överlevande förstår sina egna behov bättre än någon annan. Inkludering säkerställer att stödtjänster och återhämtningsprogram utformas med hjälp av överlevande, vilket leder till mer effektiva och holistiska metoder. Överlevande kan hjälpa till att identifiera luckor i tjänster, ta itu med specifika utmaningar och ge insikter om vad som fungerar bäst för deras unika omständigheter.
Inkludering går längre än att bara erkänna överlevare; det ger oss möjlighet att aktivt bidra till de beslutsprocesser som direkt påverkar våra liv. När de överlevande spelar en central roll i utformningen av stödtjänsterna säkerställs att programmen inte bara är inriktade på de överlevande utan också återspeglar de olika utmaningar som vi står inför. Denna samarbetsstrategi främjar en känsla av ägarskap och handlingskraft bland överlevande och erkänner vår expertis när det gäller att navigera i återhämtningens komplexitet.
Genom att ta del av överlevarnas erfarenheter får vi tillgång till en mängd kunskap som kan hjälpa oss att identifiera tidigare förbisedda luckor i tjänsterna. Som experter på sina egna läkningsresor kan de överlevande peka på specifika utmaningar som de har stött på och föreslå praktiska lösningar. Denna process förbättrar inte bara kvaliteten på stödtjänsterna utan bidrar också till en mer nyanserad förståelse av traumats och återhämtningens mångfacetterade natur.
Survivors’ insikter sträcker sig bortom identifieringen av utmaningar; vi erbjuder värdefulla perspektiv på vilka strategier som är mest effektiva under våra unika omständigheter. Denna förstahandskunskap gör det möjligt att utveckla mer nyanserade och målinriktade återhämtningsprogram, eftersom vi inser att en strategi som passar alla kanske inte är tillräcklig för att tillgodose de överlevandes olika behov. Genom att ta hänsyn till de överlevandes synpunkter kan vi skräddarsy insatserna så att de tar hänsyn till olika bakgrunder, erfarenheter och copingmekanismer, vilket i slutändan leder till mer holistiska och framgångsrika återhämtningsresultat.
Re-traumatisering
Genom att inkludera överlevare får individer möjlighet att återta sin handlingskraft. Många överlevare har känt sig maktlösa och utan röst under sin exploatering. När de inkluderas i beslutsprocesser och påverkansarbete hjälper det dem att återfå en känsla av kontroll över sina liv. De blir förändringsagenter, inte bara offer.
Återtraumatisering kan ske för överlevande när de ”reduceras” till enbart sin berättelse. På så sätt ses de inte som individer och experter, utan istället som ”berättelsen” där endast deras förflutna ses och inte den nuvarande personen med tankar och expertis att ge. Det kan till exempel hända när en överlevande bjuds in till en panel där experter talar om exploatering och människohandel och det enda som folk vill veta av den överlevande är att ”berätta sin historia” medan de andra talar om lösningar och hur man kan förbättra saker och ting.
När detta händer känner överlevarna ofta att de ”bara är historien”, ”bara är offret”, ”bara är sitt förflutna”. Vissa överlevare får en känsla av att ”jag fortfarande bara ses som den prostituerade och inget mer” och faller tillbaka till känslor som ”jag är inte värd mer än de våldtäkter jag tvingades utstå och som folk vill lyssna på”.
Detta är vad som ibland kallas en del av symbolismen. Tokenism är när en individ eller en grupp inkluderas i en beslutsprocess, organisation eller ett initiativ främst för att ge sken av mångfald, inkludering eller rättvisa, utan att i själva verket ge dem en meningsfull eller väsentlig roll eller inflytande. När det gäller arbetet med personer som har överlevt människohandel kan symbolism ta sig olika uttryck och ha skadliga effekter:
Ytlig inklusion
Tokenism kan innebära att överlevare bjuds in att delta i möten, konferenser eller påverkansarbete enbart som en form av symbolisk inkludering, utan att deras bidrag eller erfarenheter verkligen värdesätts.
Exploaterande användning av berättelser
Som nämnts ovan ombeds överlevare att dela med sig av sina personliga berättelser för insamlingar, kampanjer eller opinionsbildning utan tillräckligt stöd, samtycke eller ersättning. Detta kan retraumatisera överlevande och exploatera deras upplevelser. Tidningar och tidskrifter har också en tendens att använda överlevares trauman för att få klick, läsningar och gillamarkeringar.
Tokenism förhindrar stöd
Tokenistisk inkludering kanske inte åtföljs av nödvändiga resurser och stöd för att säkerställa överlevarnas välbefinnande och framgång i sina roller. Bristen på stöd kan leda till utbrändhet och frustration.
Brist på kunskap
lbland händer det tyvärr att yrkesverksamma inom detta område – även de som utåt sett kämpar för överlevares rättigheter – också utnyttjar överlevarna. Det kan antingen bero på brist på kunskap eller på att de sätter sina egna behov före de överlevandes behov.
Inspiration och motståndskraft
Överlevares berättelser om motståndskraft kan inspirera andra att övervinna liknande utmaningar. Deras mod att dela med sig av sina erfarenheter kan motivera människor att söka hjälp, öka medvetenheten och stödja insatser mot människohandel. Genom att ge hopp och bevisa att återhämtning är möjlig spelar överlevare en viktig roll i förebyggandet och utrotandet av sexuell exploatering och människohandel.
Citat från Malaika Oringo, en av våra medgrundare:
“Being a survivor advocate can be very rewarding and fulfilling. It can also have a healing effect when done in a safe way. For us who have created this course, being a survivors advocate is very meaningful. Every survivor’s story is a testament to their resilience, strength, and determined spirit that refuses to be broken. These stories reveal the true impact of human trafficking on countless lives and offer potential solutions to address this issue.
Nevertheless, it sometimes can be difficult. As survivors ourselves, we have all been subjected to several challenges working in the field. We therefore want to give you examples, tools and advice on how to take care and protect yourself so that what happened to some of us, will not happen to you. With this, we want to encourage you to engage in the anti-trafficking field as your voice is powerful and important in this field. At the same time we want you to only start this journey if you feel ready and to look after yourself as we only can help others if we feel good and stay healthy ourselves”.
Förändrade perspektiv
Att införliva överlevares röster i utbildningsprogram, kampanjer och mediebevakning bidrar till att förändra samhällets syn på sexuell exploatering och människohandel. Dessa röster exponerar den hårda verkligheten i frågan och utmanar självbelåtenhet, vilket driver ett kollektivt engagemang för att utrota detta moderna slaveri.
/https%3A%2F%2Fchildx.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Flogga-hemsida-vit-200x203-1.png)
/https%3A%2F%2Fchildx.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fscreenshot-20230629-065221-gallery-200x201-1.jpg)
/https%3A%2F%2Fchildx.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Ffootprint-logo-footprint-200x87-1.jpg)
/https%3A%2F%2Fchildx.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fnya-loggan-rundad-transparent-bakgrund-200x164-1.png)
/https%3A%2F%2Fchildx.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fafrican-coalition-logo-200x134-1.png)