2022-01-27
Ny Sifo: 22 000 barn och unga kan ha blivit utsatta för kommersiell sexuell exploatering
22 000 barn och unga kan ha blivit utsatta för kommersiell sexuell exploatering
22 000 barn och unga i åldrarna 15 till 19 år kan ha blivit utsatta för kommersiell sexuell exploatering. Av dessa har hälften träffat en förövare fysiskt och hälften blivit utsatta online. Det visar en ny Sifo-undersökning som har genomförts på uppdrag av Child10 och som är den första undersökningen i Sverige som kartlägger kommersiell sexuell exploatering bland barn.
– Vår undersökning visar att det finns barn och unga i motsvarande varje klass i årskurs nio och på gymnasiet som har blivit utsatta för sexuella övergrepp mot ersättning. Nu behövs det ett nationellt kunskapslyft om problemet som omfattar skolan, socialförvaltningen, hälso- och sjukvården och rättsväsendet, säger Jacob Flärdh, generalsekreterare på Child10.
Child10:s Sifo-undersökning är den första som genomförts i Sverige på nationell nivå i åldersgruppen 15 till 19 år. Resultaten visar på en signifikant skillnad mellan flickor och pojkar då sex procent av tjejerna och två procent av killarna svarade att de hade erfarenheter av att bli köpta för sexuella ändamål. Det motsvarar 16 700 flickor och 5 900 pojkar på nationell nivå – totalt 22 000 barn och unga.
– Barn och unga kan till exempel luras in genom manipulation, hot eller löften om lättförtjänta pengar. Det kan också ske via förskönande omskrivningar, som t.ex. sugardating, där förövaren agerar under illusionen om att det handlar om dejting, och inte betalda övergrepp, säger Jacob Flärdh.
I undersökningen ställdes frågor kring om barnen träffat sin förövare fysiskt eller online och för både pojkar och flickor fanns det några signifikanta skillnader. Däremot var det ovanligt att ha utsatts för kommersiell sexuell exploatering både fysiskt och online. Bland dem som utsatts online var det absolut vanligaste att flickor blev utsatta via appen Snapchat.
– Oavsett om barnen utsätts fysiskt eller digitalt så berättar många barn att de känner ett ansvar och en skuld själva, eftersom de har fått någon form av ersättning. Här måste vi vuxna vara oerhört tydliga med att inte förstärka den bilden utan lägga ansvaret där det hör hemma – hos förövaren som begår ett övergrepp och ett sexualbrott, säger Jacob Flärdh.
För mer information vänligen kontakta,
Jacob Flärdh, generalsekreterare Child10
Tel: 070 863 41 41 Mail: jacob@child10.org
Johanna Wilkens, kommunikationsansvarig Child10
Tel: 079 102 36 36 Mail: johanna@child10.org
Fakta om kommersiell sexuell exploatering:
Kommersiell sexuell exploatering är sexuella handlingar i utbyte mot någon form av ersättning. Sexuella handlingar kan vara att visa sig i en webbkamera, bli filmad i en sexuell situation eller ha sex eller göra sexuella handlingar med någon. Ersättningen kan vara allt ifrån pengar, alkohol och droger eller tobak, eller någonstans att bo.
Om Sifoundersökningen:
Undersökningen genomfördes online under oktober 2021. 1032 barn i åldrarna 15–19 år svarade på frågor om bland annat erfarenheter av kommersiell sexuell exploatering och hur attityderna till sex mot ersättning upplevs i närmiljön. Ungdomarna som deltagit utgör ett representativt snitt av befolkningen vad gäller spridning i landet, socioekonomisk bakgrund och kön.