2024-04-11

Unusual Suspects: Ny kampanj belyser grooming i onlinespel

Dagens förövare har fått ett nytt ansikte.

41 % av gärningsmän som kontaktar barn i syfte att begå sexualbrott gör det via onlinespel. Med hjälp av smicker, mutor, lögner och tjat får förövare barn att skicka bilder och filmer på sig själva. De använder ofta hot och ibland leder det till så allvarliga brott som våldtäkt. Allt detta gömd bakom en avatar.

Därför släpper ChildX kampanjen The Unusual Suspects som belyser grooming i onlinespel. Vi sprider information till allmänheten och föräldrar om hur groomare kan gömma sig bakom spelavatarer, och kräver en lagstiftning som håller gamingbolagen ansvariga.

Med hjälp av smicker, mutor, lögner och tjat får förövare barn att skicka bilder och filmer på sig själva. De använder ofta hot och ibland leder det till så allvarliga brott som våldtäkt. Allt detta gömd bakom en avatar. Föräldrar är maktlösa, och barnen lämnas försvarslösa. Gamingbolagen måste göra mer för att trygga barnen på sina plattformar och vi har sett att frivilliga åtgärder inte räcker – det krävs lagstiftning, säger Ida Östensson, generalsekreterare på ChildX.

Initiativet sprids genom filmer, bilder och radioinslag där ChildX förutom lagändringen vill upplysa allmänheten och föräldrar om vad som faktiskt kan hända när ens barn är inne i sitt ”trygga rum”.

Se mer av kampanjen och läs mer på childx.se/unusualsuspects

Kampanjen är framtagen tillsammans med Nord DDB. Tack också till Slutet är nära, Scream Mediabyrå och Flickorna Larsson.